Teknologia valtaa alaa myös urheilussa. Ihmiset haluavat nykyään dataa kaikesta mitä tekevät. Monta askelta otin tänään? Paljonko kulutin kaloreita ja miten nukuin? Yleisesti myös sporttityyli on tullut osaksi arkeamme. Ranteessa killuva aktiivisuusranneke tai älykello yksinkertaisesti sopii yhteen joogatrikoiden kanssa.

Liikunnan lisäksi ihmiset ovat yhä enemmän kiinnostuneita kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista – siitä miten syömme, nukumme ja kuinka aktiivisia olemme. Markkinoille on tullut valtava määrä erilaisia rannekkeita, älykelloja ja urheilukelloja erilaisiin tarkoituksiin. Osalla voit seurata sykettäsi, askeleitasi, yöuntasi ja hengitystäsi. Toisilla taas voit ottaa aikaa, maksaa etämaksulla kaupassa, käyttää GPS-paikanninta ja seurata paljonko joit vettä tänään. Kyseessä on siis todellakin kaikkea seuraava kapistus.
Rakkailla lapsilla on monta nimeä ja puhekielessä termit älykello, urheilukello ja aktiivisuusranneke menevät usein helposti sekaisin. Näillä kolmella laitteella on kuitenkin erilaisia ominaisuuksia, ja ne eroavat pienin tavoin toisistaan. Tässä artikkelissa opit, mikä näistä kolmesta palvelee sinun tarkoituksiasi parhaiten.
Älykello – eli älypuhelin ranteessa

Älykello on nimensä mukaisesti älytoiminnoilla varustettu kello ja tavallaan älypuhelimen jatke. Se usein näyttää enemmän perinteiseltä kellolta, kun vertaa urheilukelloon. Älykellon suurin vahvuus on, että se yhdistää älypuhelimesi ilmoitukset – kuten tekstiviestit, puhelut, sähköpostit, reittiohjeet, kalenteritapaamiset ja sosiaalisen median viestit – mukavasti ja tyylikkäästi. Hienoimmat mallit jopa mahdollistavat maksutoiminnot kaupassa, mikä on kätevää, jos lompakko jäi kotiin. Kellon asetuksia voi muuttaa joko suoraan kellosta tai älypuhelimen kautta. Jälkimmäisestä näet myös tarkan datan, joka älykellosi sinusta kerää (syke, stressitaso, hengitys jne.)
Älykelloissa kuten urheilukelloissakin, on nykyään monia toimintoja, joiden avulla voimme seurata terveyttämme. Näitä ovat muun muassa unenlaadun seuranta, stressitasojen seuranta, askelmittarit, sykemittarit ja hengityksen seuranta. Mukaan on liitetty myös urheilukelloista tuttu toiminto, joka kehoittaa liikkumaan, jos istut liian pitkään paikoillasi.

Älykello sopii sinulle, jos:
– Haluat seurata aktiivisuuttasi ja terveyttäsi
– Haluat tyylikkään kellon, joka sopii niin arkeen kuin juhlaankin
– Haluat saada kelloon kalenterimuistutukset, viestit ja puhelutiedot
– Haluat maksaa ostokset kellollasi
Urheilukello
Ennen urheilukello tunnettiin lähinnä sykemittarina, mutta nykyään tilanne on täysin toinen. Toki lähes pelkkiä sykemittareitakin löytyy, mutta kunnon urheilukello kattaa runsaasti muitakin ominaisuuksia.

Jos tavoitteenasi on oikeasti aktivoitua ja haluat seurata liikunnasta saatavaa dataa, on urheilukello sinun valintasi. Urheilukellossa on useita eri ohjelmia eri liikuntamuotoja varten. Voit seurata kävellessä kuljettua matkaa sekä sykkeitä ja suorituksen jälkeen näet oliko kyseessä hikilenkki vai sunnuntaikävely. Näet kalorinkulutusta, askelmääriä, pyöräilyssä kierroslukemia tai jopa uidessa monta altaanmittaa vedit ja millä tyylillä. Parhaat urheilukellot pystyvät tähän.
Urheilukelloissa on myös mukana GPS-paikannin, joka avulla pystyt kätevästi katsomaan mistä kuljit ja mitä vauhtia. Tämä ominaisuus helpottaa sinua pitämään yllä oikeaa juoksuvauhtia ja voit suunnitella reittejäsi etukäteen. Kun kello on linkitettynä puhelimeesi, voit katsoa jälkeenpäin jopa videona kartasta mistä menit ja millaisen matkan. Parhaimmissa malleissa on myös navigointimahdollisuudet ja TOPO-kartat suunnistukseen.
Urheilukello mittaa myös unen laatua ja pystyt seuraamaan palautumistasojasi ja sitä, kuinka kauan meni, että nukahdit tai nukuit kunnon syvää unta. Hyvä urheilukello määrittää myös kuntotasosi ja kertoo treenien tehokkuudesta. Niissä on myös herätyskello, treenien lokikirja ja musiikinkuuntelumahdollisuus.
Urheilukellot ovat yleensä pöly- ja vesitiiviitä, joten tämä kello on hyvin huoleton kaveri ottaa mukaan minne vain. Muista kuitenkin tarkastaa kuinka syvälle voit kellon kanssa sukeltaa ennen kuin lähes happipullojen kanssa veneen laidan yli. Kokemuksesta voin sanoa, että uidessa ne toimivat erinomaisesti.
Urheilukello sopii sinulle, jos:
– Haluat tarkkaa dataa urheilusuorituksestasi ja seurata sykkeitäsi treenien aikana
– haluta asettaa tavoitteita urheiluusi ja saat datan avulla enemmän motivaatiota tekemiseesi
– haluat kelloltasi monipuolisia ominaisuuksia ja että se on enemmän kuin vain sykemittari
Aktiivisuusranneke
Jos kaipaat hieman kevyempää vaihtoehtoa ranteeseen, etkä ole kiinnostunut turhan monesta ominaisuudesta, on aktiivisuusranneke sinun valintasi. Se täyttää arjen perustarpeet, eli mittaa askeleet, muistuttaa lähtemään liikkeelle liian istuskelun jälkeen ja laskee arvioin kulutetuista kaloreista.

Se ei ole yhtä arvokas kuin äly- tai urheilukello ja siksi se on edullinen investointi omaa terveyttä ajatellen tuomaan lisämotivaatiota liikkumiseen.
Aktiivisuusrannekkeen ovat usein hyvin siroja ja paljon huomaamattomampia kuin urheilukellot. Ne myös vievät vähemmän akkua, joten niitä ei tarvitse ladata niin usein. Aktiivisuusrannekkeitakin on moneen lähtöön ja kannattaa itselle valita sellainen, joka palvelee parhaiten omia tarpeita. Esimerkiksi jos käytät laitetta uidessa, hanki vesitiivis versio. Näyttöjäkin on eri kokoisia, joten hanki sellainen, jonka tekstit näet ilman tihrustamista. Huomioi myös, että juuri tämä versio linkittyy myös puhelimesi kanssa yhteen.
Aktiivisuusranneke sopii sinulle, jos:
– haluat edullisemman ja siromman vaihtoehdon mittaamaan päivittäisiä askeleitasi
– et tarvitse monta ominaisuutta vaan perustoiminnot riittävät
– haluat motivaattorin nostamaan sinut pois sohvannurkasta
Näistä vaihtoehdoista varmasti jokaiselle löytyy se oma vaihtoehto mikä sopii omaan arkeen ja tuo treeneihin lisämotivaatiota. Mutta mikäli vielä pohdit mikä olisi se oma juttu niin katso lisää vertailuistamme!