Trampoliinilla pomppiminen on paitsi hauskaa, mutta myös erittäin tehokasta liikuntaa. Trampoliinilla kunto kohoaa huomaamatta ja siksi se onkin kesän monipuolisin kuntoiluväline.

Trampoliini treeni on tehokasta liikuntaa huomaamatta
Trampoliinilla pomppiminen on tehokasta liikuntaa niin sydämelle, keuhkoille ja koko vartalon lihaksille. Erityisesti keskivartalon syvät lihakset ja lantionpohjan lihakset kehittyvät trampoliinilla hyppiessä. Se antaa myös luustolle kevyttä iskua, jolloin estät osteoporoosin kehittymistä.
Jo 10 minuutin pomppiminen vastaa puolen tunnin juoksulenkkiä ja hetkenkin pomppiminen kuluttaa enemmän kaloreita kuin pelkkä kävelylenkki. Se tukee myös lasten kehittymistä parantaen heidän motorisia taitojansa, lihasvoimaa, kuntoa ja tasapainoa. Mikä sen mukavampaa, kun opetella voltin tekemistä omalla takapihalla.
Pomppien tehty treeni nostaa väkisin hymyn huulille, eikä treenaamista kannata ottaa liian vakavasti. Vanhemmat voivat vallan hyvin vallata lapsilleen ostetun trampoliinin ja ottaa siinä oman, sykettä nostattavan hetkensä.
Sopivaa treeniä myös nivelvaivaisille
Trampoliinilla voi tehdä myös helposti nivelystävällistä cardio-treeniä ja pehmeällä trampoliinilla juokseminen sopii hyvin esimerkiksi monille polvivaivaisille. Se vahvistaa luustoa ja sopii myös reumaatikoille.

Trampoliinitreenistä ei kannata ottaa liikaa stressiä eri ohjelmien suhteen vaan yksinkertaisuus on tässä kohtaa oikotie onneen. Aloita kävelystä, lisää juoksuaskelia, sitten pomppuja ja tämän jälkeen kunnon hyppyjä. Muista aina kunnon lämmittelyt ja tämän voi tehdä ilmankin trampoliinia.
Pomppiminen aktivoi ja vahvistaa myös lantionpohjan lihaksia. Muista jännittää lantionpohjan lihaksia, kun alat pomppimaan, muuten voi tulla kiire pissalle.
Koko perheen kuntolaite
Trampoliini soveltuu koko perheelle ja on ehdoton hitti lasten ja nuorten keskuudessa. Lasten liikkuminen on vähentynyt älypuhelin sukupolven aikana, mutta trampoliinien suosio on jopa kasvanut. Tämä kertoo lajin mukaansatempaavuudesta.
Kaikki liikunta on hyväksi lapsille ja nykysuositusten mukaan lasten pitäisi liikkua 1–2 tuntia päivittäin. Trampoliini hyppiminen on hyvä laji muiden joukossa, ja trampoliini temput vievät lapset usein mukanaan. Se on matalan kynnyksen laji, joka ei vaadi harjoituksiin matkaamista eikä sisällä suorituskeskeistä kilpailua. Trampoliini hyppely on liikuntaa leikin ja hauskanpidon varjolla.
Trampoliinia valittaessa mieti kuka trampoliinia käyttää

Trampoliinihyppelyssä on otettava turvallisuustekijät huomioon, aivan kuten muissakin lajeissa. Vaikka kaverin kanssa hyppely on hauskaa ja houkuttelevaa, trampoliinilla tulisi hyppiä yhden henkilön kerrallaan. Suurin osa trampoliiniturmista sattuu, kun hyppijöitä on useampi kuin yksi kerrallaan. Esimerkiksi hyppijöiden suuri koko ero vaikuttaa riskiin (esimerkiksi teini ja taapero). Asianmukaiset turvaverkot takaavat turvallisen hyppimisen. Vältä märällä trampoliinilla hyppimistä, koska se voi olla liukas.
Mieti kenen käyttöön trampoliini tulee. Onko sinulla jo isompia lapsia vai haluatko kenties itse pomppia ja treenata trampoliinilla. Valitse näin ollen matto, joka kestää suuremman enimmäispainon. Suurempi matto mahdollistaa myös edistyneemmän käytön.
Katso tästä vuoden parhaat trampoliinit vertailumme!
Turvallisuus etusijalle
Sijoita trampoliini tasaiselle ja pehmeälle alustalle etäälle puista ja muista esteistä. Jos tontti on rinteessä, saatat joutua kaivamaan trampoliinin jaloille sopivat paikat.

Huomioi seuraavat seikat:
- Tarkasta aina säännöllisesti maton, tolppien, turvaverkon ja reunapehmusteen kunto. Jos jotain on mennyt rikki, varaosia on saatavilla.
- Kiinnitä trampoliini maahan ankkurointisetillä.
- Ota huomioon trampoliinin maton sallima enimmäispaino.
- Valvo aina pienempiä lapsia ja varmista, ettei kukaan syö hyppiessä
- Talvea vasten pura trampoliini ja laita se säilytykseen suojaan kylmältä, ettei sen osat kulu tarpeettomasti.
Perusteet kuntoon
Onnistuneeseen hyppelyyn tarvitset vatsa- ja jalkalihasten voimaa sekä kehonhallintaa. Aluksi hyppelyn jälkeen olo voi tuntua huteralta ja jopa ”merisairaalta” ennen kuin kehon tasapainoelimet tottuvat hyppimiseen. Tämä tunne menee ohi ajan kanssa.
Lähde ensin perusasioista liikkeelle ennen kuin siirryt edistyneempiin liikkeisiin. Hypi aina avojaloin ilman kenkiä. Tässä muutama hyvä perusvinkki aloittelijalle:
- Opettele pysäyttämään hyppy. Tämä helpottaa tilannetta, jossa pomppaat liian korkealle tai ajaudut trampoliinin reunalle.
- Aloita pienillä hypyillä. Ota aluksi pieni haara-asento, koukista polvia ja ponnista kevyesti ilmaan. Laskeutuessa tuo jalat taas pieneen haara-asentoon parantaaksesi tasapainoa. Tee ensin matalia hyppyjä ja muista pitää keho suorassa. Voit pitää käsiä vaakatasossa sivuilla saadaksesi paremman tasapainon. Jännitä pakaroita ja vatsalihaksia koko pomppimisen ajan. Näin aktivoit samalla huomaamattasi syviä vatsalihaksia ja se auttaa pitämään parempaa ryhtiä.
- Harjoittele korkeampia hyppyjä ja voit tuoda treeniin enemmän haastetta tuomalla jalat yhteen ilmalennon aikana.
- Lisää vaikeusastetta: ota kaksi pienempää hyppyä ja kolmannella ponnista selkeästi korkeammalle. Opettele rytmittämään hyppyjä ja tee kerralla 4–5 hyppysarjaa.
- Seuraavaksi ponnista korkealle ja vedä polvia kohti rintakehää. Tämä aktivoi enemmän alavatsaa ja lonkan koukistajalihaksia.
- Mukaan voit lisätä hiihtohyppyjä, kyykkyhyppyjä ja polvennostojuoksua. Mausteeksi voit lisätä potku- ja pellehyppyjä. Vain taivas on rajana.
- Six packin rakentaminen lähtee syvien vatsalihasten hallinnasta ja tuesta. Trampoliinilla on hauskaa ja haastavaa tehdä myös vatsalihasliikkeitä. Pehmeä alusta tuo omaa lisähaastetta esimerkiksi perinteiseen lankkuliikkeeseen. Lankusta saat haastavamman, kun nostat toisen jalan irti alustasta. Myös vatsarutistuksia voi tehdä joustavalla trampoliinilla.

Laita musiikki taustalle soimaan ja hypi musiikin tahdissa. Trampoliinilla hyppiminen parantaa kuntoa ja kuluttaa energiaa. Noin 60 kg nainen kuluttaa noin 200 kaloria 20 minuutin rivakan hyppelyn jälkeen. Trampoliini takaa hauskoja hetkiä ja kesän tehokkaimman treenin koko perheelle omalla kotipihalla.