sportspro.fi logo

Paras maastopyörä vertailu 2024

Etsitkö täydellistä maastopyörää, mutta valinnan vaikeus iskee? Tässä maastopyörien vertailuartikkelissa löydät kaikki tärkeät vinkit ja tiedot, joiden avulla löydät juuri sinulle sopivan pyörän. Käymme läpi eri ajotyylit ja maastotyypit, jotta tiedät, mikä malli sopii vaativille poluille ja mikä taas kevyemmille metsälenkeille. Vertailemme eri jousitusjärjestelmiä, runkomateriaaleja ja vaihteistojen ominaisuuksia, jotta ymmärrät niiden vaikutuksen ajokokemukseen. Budjetista riippumatta autamme sinua löytämään pyörän, joka tarjoaa parhaan mahdollisen suorituskyvyn ja mukavuuden. Älä jätä unelmapyörääsi löytämättä – lue artikkeli ja lähde valmiina poluille!

Vertailun sisältö

Paras maastopyörä vuonna 2024

Arvosana: 10/10

Cube Reaction Pro maastopyörä

 • Kevyt ja kestävä alumiinirunko
 • Tehokas Shimano XT -voimansiirto
 • Luotettavat hydrauliset levyjarrut
 • RockShox Judy -keula 100 mm joustolla
 • Tubeless Ready -vanteet
 • Erinomaiset Schwalbe-renkaat

Arvosana: 9.8/10

Cube Reaction TM maastopyörä

 • Erinomainen vaihteenvaihto
 • Tehokkaat jarrut
 • Kestävä ja kevyt runko
 • Monipuolinen käyttö
 • Mukava ajokokemus
 • Helppo huoltaa ja puhdistaa

Arvosana: 9.7/10

Cube Attention SL maastopyörä

 • Kevyt ja kestävä alumiinirunko
 • Shimano Deore XT 12-vaihteinen vaihteisto
 • Hydrauliset levyjarrut tehokkaaseen pysäytykseen
 • RockShox Judy Silver TK ilmajousitettu etuhaarukka
 • Tubeless-ready Schwalbe-renkaat
 • Tyylikäs ja moderni muotoilu harmaan ja limenvihreän yhdistelmänä

Arvosana: 9.7/10

Insera X2600 Polkupyörä 26”

 • Kevyt ja kestävä alumiinirunko
 • Shimano 24-vaihteinen vaihteisto
 • Hydrauliset levyjarrut edessä ja takana
 • Säädettävä satula ja ohjaustanko
 • 26-tuumaiset renkaat
 • Sopii ajajille, joiden pituus on 150-170 cm

Mitä kannattaa huomioida maastopyörää hankkiessa?

Maastopyörän hankinta voi olla haastava tehtävä, sillä tarjolla on lukuisia vaihtoehtoja ja ominaisuuksia, jotka on hyvä ottaa huomioon. Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät asiat, jotka kannattaa ottaa huomioon, jotta löydät hyvä maastopyörä juuri sinulle.

Käyttötarkoitus
Ensimmäinen askel maastopyörän hankinnassa on miettiä, mihin tarkoitukseen pyörää käytetään. Etsitkö pyörää teknisille poluille, alamäkiajoon, vai pidätkö enemmän rauhallisista metsäteistä? Pyörän käyttötarkoitus määrittää, millainen runko, jousitus ja muut ominaisuudet ovat tarpeellisia. Jäykkäperäinen maastopyörä sopii hyvin aloittelijoille ja kevyemmille poluille, kun taas täysjoustopyörä on parempi valinta teknisille reiteille ja haastavampiin maastoihin.

Hinta
Maastopyörän hinnat vaihtelevat suuresti. Edulliset mallit voivat maksaa muutamia satoja euroja, kun taas huippuluokan hiilikuitu maastopyörä voi maksaa tuhansia euroja. Maastopyörä hinta riippuu materiaalista, komponenteista ja merkistä. On hyvä miettiä budjettia etukäteen ja vertailla eri vaihtoehtoja löytääksesi hyvä pyörä omiin tarpeisiisi.

Maastopyörä merkkejä
Markkinoilla on useita parhaat maastopyörä merkit, jotka tarjoavat laadukkaita pyöriä. Tunnettuja merkkejä ovat muun muassa Trek, Specialized, Giant, Cannondale ja Cube. Näillä merkeillä on laaja valikoima erilaisia maastopyöriä, joten on hyvä tehdä maastopyörä vertailu ja tutustua eri vaihtoehtoihin ennen ostopäätöstä.

Rungon koko
Maastopyörän runkokoko on yksi tärkeimmistä asioista pyörää valitessa. Oikea runkokoko varmistaa mukavan ja tehokkaan ajoasennon sekä parantaa pyörän hallittavuutta. Polkupyörän koon valinta kannattaa tehdä huolellisesti, sillä liian suuri tai pieni runko voi aiheuttaa epämukavuutta ja heikentää ajonautintoa. Monilla valmistajilla on polkupyörän koko opas, jonka avulla voi määrittää oikean koon. Muista myös tarkistaa maastopyörän satula ja maastopyörän tanko, jotta ajoasento on optimaalinen.

Maastopyörän säädöt
Kun oikea pyörä on löytynyt, on tärkeää säätää se itselle sopivaksi. Polkupyörän satulan korkeus, ohjaustangon asento ja jousituksen säädöt vaikuttavat merkittävästi ajomukavuuteen ja suorituskykyyn. Maastopyörän ajoasento tulee olla sellainen, että pyörä on helppo hallita kaikissa maastoissa. Muista myös säätää maastopyörän satulan korkeus siten, että polvet ovat hieman koukussa polkimen ollessa alimmassa asennossa.

Täysjousto vai jäykkäperä
Yksi tärkeimmistä päätöksistä maastopyörää valitessa on valinta jäykkäperä vai täysjousto. Täysjousto maastopyörä tarjoaa paremman mukavuuden ja hallittavuuden vaikeassa maastossa, mutta on usein kalliimpi ja painavampi. Jäykkäperäinen maastopyörä on kevyempi ja yksinkertaisempi, mutta ei tarjoa samaa mukavuutta kuin täysjousto. Valinta riippuu ajotyylistä ja -maastosta.

Maastopyörän hankinnassa on tärkeää miettiä käyttötarkoitusta, budjettia, merkkiä ja oikeaa runkokokoa. Oikein valittu ja säädetty mtb pyörä tarjoaa parhaan mahdollisen ajonautinnon ja suorituskyvyn. Tutustumalla eri vaihtoehtoihin ja tekemällä huolellista vertailua löydät varmasti itsellesi hyvä maastopyörä, joka vastaa tarpeitasi ja odotuksiasi. On myös hyvä muistaa, että laadukkaat maastopyörät vaativat säännöllistä huoltoa ja kunnossapitoa, jotta ne pysyvät toimintakunnossa pitkään. Hyviä ajokilometrejä!

TOP 3: Laajempi katsaus

Cube Reaction Pro maastopyörä

Plussat:

 • Tehokas voimansiirto
 • Kestävä alumiinirunko
 • Monipuoliset ajo-ominaisuudet
 • Helppo huoltaa

Miinukset:

 • Hieman painava kevyempiin vaihtoehtoihin verrattuna
 • Hinta voi olla korkea budjettitietoisille

CUBE Reaction Pro -maastopyörä yhdistää saumattomasti tyylin, suorituskyvyn ja luotettavuuden, tarjoten ajajalle täydellisen tasapainon kaikkien ominaisuuksien välillä. Pyörä on suunniteltu haastaviin maastoihin, joissa jokainen yksityiskohta vaikuttaa ajokokemukseen. Sen vankka runko ja hienostunut muotoilu tuovat esiin tinkimättömän suunnittelun hengen. Samalla huipputason Shimanon XT 1×12-vaihteisto tarjoaa laajan valikoiman vaihteita, joiden avulla selätät sekä jyrkät nousut että vauhdikkaat laskut, tuoden esiin pyöräilyn hyödyt kuten kunnon kohotusta ja stressin lievitystä.

Tärkeimpiä ominaisuuksia ovat myös XT-hydrauliset levyjarrut, jotka tarjoavat poikkeuksellisen pysäytystehon ja luotettavuuden kaikissa sääolosuhteissa. Tämä tekee CUBE Reaction Pro:sta täydellisen valinnan niin mutaisten polkujen kuin kivikkoisten reittienkin haasteisiin. Joustokeula, RockShox Judy Silver, on varustettu etälukituksella, mikä tekee maastossa ajamisesta tasaisempaa ja tehokkaampaa.

Pyörän runko on saatavilla kahdessa koossa: 46 cm/18″ sekä 50 cm/20″, joten se sopii laajalle käyttäjäjoukolle ja eri pituuksille. Matalampi yläputki ja kartioitu emäputki mahdollistavat pyörän paremman hallinnan myös tiukoissa mutkissa. Leveät 2.25 tuuman renkaat tarjoavat optimaalisen pidon ja vakauden, samalla kun hissitolppa antaa joustavuutta ja helpottaa vaikeiden esteiden ylittämistä. Kaiken kaikkiaan CUBE Reaction Pro on rakennettu seikkailuun, tarjoten ajajalle mukavuutta, hallittavuutta ja monipuolisuutta vaihtelevissa maasto-olosuhteissa.

Teho- ja suorituskyky

Cube Reaction Pro on Shimano XT -voimansiirto, joka tarjoaa tarkkaa ja luotettavaa vaihteiden vaihtoa. 100 mm
RockShox Judy -keula vaimentaa tehokkaasti iskut ja parantaa ajomukavuutta epätasaisessa maastossa.

Laatu ja muotoilu

Pyörän runko on valmistettu korkealaatuisesta HPA-alumiinista, joka yhdistää keveyden ja kestävyyden. Tyylikäs sininen ja musta väritys antaa pyörälle modernin ja urheilullisen ilmeen.

Hinta-laatusuhde

Cube Reaction Pro tarjoaa erinomaisen hinta-laatusuhteen. Vaikka hinta voi tuntua korkealta, pyörän suorituskyky, kestävyys ja monipuolisuus tekevät siitä erittäin hyvän investoinnin maastopyöräilijöille.

Cube Reaction TM maastopyörä

Plussat:

 • Erinomainen suorituskyky ja teho
 • Kestävä ja laadukas rakenne
 • Monipuoliset käyttömahdollisuudet
 • Helppo huoltaa ja puhdistaa

Miinukset:

 • Hieman korkea hinta
 • Painavampi kuin jotkut kilpailevat mallit

CUBE Reaction TM -maastopyörä on suunniteltu johdattamaan sinut yhdestä seikkailusta toiseen vaivattomasti ja intoa herättävästi. Sen teknisesti kehittynyt muotoilu yhdistää nopeuden ja hallinnan ennennäkemättömällä tavalla.

Tärkeimmät ominaisuudet, kuten 29-tuumaiset renkaat ja RockShox 35 Silver -joustokeula, tarjoavat ihanteellisen yhdistelmän suorituskykyä ja mukavuutta. Jousituksen 130 mm joustomatka auttaa tasaamaan kivikkoisten polkujen epätasaisuudet, mikä lisää ajonautintoa myös haastavimmilla reiteillä. Magura MT Thirty -hydrauliset levyjarrut takaavat tehokkaan pysäytysvoiman ja erinomaisen hallinnan olosuhteista riippumatta, antaen ajajalle itsevarmuutta rinteissä ja mutkissa. Lisäksi leveä 760 mm ohjaustanko ja hissitolppa varmistavat, että käsittely on ketterää ja ajaja voi helposti mukautua vaihtuviin maastoihin.

CUBE Reaction TM:n runkokokojen valikoima (41 cm/16″, 46 cm/18″ ja 50 cm/20″) mahdollistaa sen, että pyörä sopii laajalle joukolle eri pituisia ajajia. Rungon sisäinen vaijerivienti pitää vaihdevaijerit suojassa mudalta, vedeltä ja roskilta, mikä vähentää huollon tarvetta ja pidentää pyörän käyttöikää. Kevyt mutta vahva runkorakenne varmistaa, että pyörä on ketterä ja reaktiivinen poluilla ilman kompromisseja kestävyydessä. Takahaarukan kapeat yläputket on muotoiltu lisäämään mukavuutta, jolloin pitkätkin päiväretket ovat mahdollisia ilman rasitusta.

Teho- ja suorituskyky

Cube Reaction TMä on kevyt mutta kestävä alumiinirunko, joka mahdollistaa nopean ja hallitun ajon. Pyörä on varustettu 12-vaihteisella Shimano XT -vaihteistolla, joka tarjoaa sujuvan ja tarkan vaihteenvaihdon, sekä hydraulisilla levyjarruilla, jotka takaavat erinomaisen jarrutustehon kaikissa olosuhteissa.

Laatu ja muotoilu

Pyörän runko on valmistettu kestävästä ja kevyestä alumiinista, joka yhdistää voiman ja keveyden täydellisesti. Tyylikäs Caramel’n’Black väritys tekee pyörästä erottuvan ja modernin näköisen. Ergonominen satula ja ohjaustanko takaavat mukavan ajokokemuksen pitkissäkin seikkailuissa.

Hinta-laatusuhde

Vaikka Cube Reaction TM maastopyörän hinta saattaa tuntua korkealta, sen tarjoamat ominaisuudet ja suorituskyky tekevät siitä erinomainen investoinnin vakaville maastopyöräilijöille. Pyörän kestävä rakenne ja monipuoliset ominaisuudet takaavat, että se tarjoaa hyvän vastineen rahalle pitkällä aikavälillä.

Cube Attention SL maastopyörä

Plussat:

 • Kevyt ja kestävä alumiinirunko
 • Tehokkaat hydrauliset levyjarrut
 • Monipuoliset ja laadukkaat vaihteet
 • Tubeless-ready renkaat
 • Mukava ja säädettävä ilmajousitettu etuhaarukka

Miinukset:

 • Korkea hinta verrattuna perusmalleihin
 • Painavampi kuin hiilikuiturunkoiset mallit

Cube Attention SL tarjoaa huippuluokan ajokokemuksen, joka maksimoi pyöräilyn hyödyt monipuolisissa maastoissa ja sääolosuhteissa. Sen RockShox Judy Silver Air -ilmakeula takaa pehmeän ja joustavan menon, vaimentamalla tehokkaasti töyssyt ja epätasaisuudet. Ostamalla pehmustetut pyöräilyhousut voit lisätä mukavuuttasi pitkillä ajomatkoilla. Muista myös maastopyöräkypärä ja pyöräilylasit. Näin varmistat turvallisuutesi ja suojauksesi kaikissa olosuhteissa. Shimano XT -takavaihtaja ja 1×12-vaihteisto mahdollistavat tarkan ja saumattoman vaihtamisen, jolloin saat parhaimman suorituskyvyn riippumatta maaston jyrkkyydestä tai teknisyydestä. Olipa polku hiekkaa, mutaa tai kallioita täynnä, 2.25” leveät renkaat takaavat erinomaisen pidon ja vakauden jokaisella pyöräilyreissulla.

Pyörän kaksi eri runkokokoa, 50 cm/20″ ja 56 cm/22″, varmistavat sen, että jokainen kuski löytää itselleen täydellisen sopivan mallin. Tämä monipuolisuus varmistaa sen, että niin lyhyemmät kuin pidemmätkin pyöräilijät voivat nauttia pyörän tasapainoisesta rakenteesta ja hallittavuudesta. Lisäksi pyörässä on integroituja kiinnityspisteitä, joiden avulla pyörään on helppo asentaa lisävarusteita kuten lokasuojia, tavaratelineitä tai seisontajalka. Näin saat pyörästä räätälöityä juuri omiin tarpeisiisi sopivan, edistäen turvallisuutta ja tehokkuutta ajon aikana.

Cube Attention SL -pyörän huipputason suorituskyky sekä mukautettavuus takaavat, että jokainen ajomatka on täynnä nautintoa ja seikkailun tuntua. Hydrauliset Shimano-levyjarrut tarjoavat tehokkaan ja tasaisen jarrutustehon, jonka ansiosta voit laskea mäkiä tai navigoida teknisissä kohdissa luottavaisin mielin. 29” renkaat yhdistettynä 2.25” leveyteen lisäävät pyörän vakautta ja pitoa, mikä tekee haastavissakin olosuhteissa ajamisesta turvallista ja hallittua.

Teho- ja suorituskyky

Cube Attention SL Maastopyörä on varustettu Shimano Deore XT 12-vaihteisella vaihteistolla, joka tarjoaa laajan vaihdevalikoiman ja tarkan vaihtamisen. RockShox Judy Silver TK ilmajousitettu etuhaarukka pehmentää iskuja ja epätasaisuuksia, mikä tekee ajamisesta sujuvaa ja mukavaa kaikissa maastoissa. Hydrauliset levyjarrut takaavat tehokkaan pysäytyksen ja hallinnan, mikä lisää turvallisuutta ja luotettavuutta.

Laatu ja muotoilu

Pyörän runko on valmistettu kevyestä ja kestävästä alumiinista, joka tarjoaa erinomaisen kestävyyden ja pitkän käyttöiän. Sen tyylikäs harmaan ja limenvihreän yhdistelmä tekee siitä näyttävän, ja huolellisesti suunnitellut yksityiskohdat, kuten ergonomiset kädensijat ja satula, lisäävät ajomukavuutta.

Hinta-laatusuhde

Cube Attention SL Maastopyörä tarjoaa erinomaisen hinta-laatusuhteen, erityisesti niille, jotka etsivät pitkäikäistä ja suorituskykyistä pyörää vaativiin maasto-olosuhteisiin. Laadukkaat komponentit ja huolellinen suunnittelu takaavat, että tämä pyörä on luotettava kumppani monenlaisiin seikkailuihin.

Katso tästä myös muut pyörävertailumme

Usein kysytyt kysymykset

Polkupyörän huollon tiheys riippuu siitä, kuinka usein ja millaisessa ympäristössä pyörää käytetään. Yleisesti suositellaan seuraavaa:

 1. Päivittäin tai viikoittain:

  • Tarkista renkaiden ilmanpaineet ja varmista, ettei kumeissa ole vaurioita.
  • Varmista, että jarrut toimivat kunnolla.
  • Puhdista pyörä mudasta, hiekasta ja muista roskista.
 2. Kuukausittain:

  • Tarkista ketjun kunto ja voitele se tarvittaessa.
  • Varmista, että vaihteet vaihtuvat sujuvasti, ja tee säätöjä tarvittaessa.
  • Tutki, että jarrupalat eivät ole liian kuluneet.
 3. Vuoden välein tai useammin:

  • Tarkista ja säädä navat, ohjainlaakeri ja keskiölaakeri.
  • Vaihda ketju, jos se on kulunut, ja tarkista samalla takapakka ja eturattaat.
  • Tarkasta renkaiden kulutuspinta ja vaihda tarvittaessa.

 

Jos pyörä on kovassa käytössä tai sitä ajetaan vaikeissa olosuhteissa, kuten mutaisilla reiteillä, huoltoväliä kannattaa tiivistää. Huolellinen säännöllinen huolto varmistaa pyörän pitkäikäisyyden ja turvallisuuden.

Kyllä, uuden pyörän ketjut on hyvä öljytä ennen käyttöönottoa, vaikka ne usein tulevatkin tehtaalta jonkinasteisella suojaavalla voiteluaineella. Tämä tehdasvoitelu on yleensä tarkoitettu suojaamaan ketjua ruosteelta kuljetuksen ja varastoinnin aikana, eikä niinkään optimaaliseksi voiteluksi ajon aikana.

Ennen kuin aloitat pyöräilyn, on suositeltavaa puhdistaa ketju tehdasvoitelusta ja levittää sille uusi kerros laadukasta ketjuöljyä. Tämä varmistaa, että ketju toimii sujuvasti, vähentää kulumista ja parantaa ajokokemustasi. Valitse ketjuöljy ajo-olosuhteidesi mukaan: kuiville olosuhteille tarkoitettu öljy vähentää lian ja pölyn tarttumista, kun taas märkiin olosuhteisiin suunniteltu öljy tarjoaa paremman suojan vettä ja mutaa vastaan.

Kyllä, Suomessa pyörän takavalo on pakollinen pimeässä ajettaessa. Uuden tieliikennelain mukaan polkupyörässä on oltava käytössä punainen takavalo pimeässä tai hämärässä ajettaessa, jotta pyöräilijä olisi paremmin näkyvissä muille tiellä liikkujille. Tämä vaatimus on osa pyrkimyksiä lisätä tienkäyttäjien turvallisuutta. Takavalon käyttö lisää näkyvyyttä ja on tehokas tapa varmistaa, että muut tienkäyttäjät huomaavat pyöräilijän ajoissa.

Suomessa polkupyörässä ei ole pakollista olla kelloa, mutta sen käyttöä suositellaan erityisesti turvallisuussyistä. Kellon avulla pyöräilijä voi helposti ilmoittaa läsnäolostaan ja aikeistaan muille tiellä liikkujille, mikä voi auttaa välttämään onnettomuuksia. Vaikka kello ei ole pakollinen, sen käyttö voi lisätä turvallisuutta erityisesti tiheästi liikennöidyillä tai näkyvyydeltään rajoitetuilla alueilla. Kellon käytön suositteleminen perustuu siihen, että se on yksinkertainen ja tehokas tapa parantaa yhteistoimintaa ja turvallisuutta tien päällä.

Hyvä maastopyörä on mukava ajaa ja sopii ajajan kokoon ja tarpeisiin. Koko valitaan ajajan pituuden ja jalan sisämittauksen mukaan valmistajien kokotaulukoiden avulla.

Suosituimpia ja arvostetuimpia merkkejä ovat Trek, Specialized, Giant ja Cannondale.

Täysjousto sopii epätasaisille maastoille ja tarjoaa enemmän mukavuutta, kun taas jäykkäperäinen on kevyempi ja usein edullisempi, sopien tasaisemmille reiteille.

Satulan korkeus säädetään niin, että polvi on hieman koukussa polkimen ollessa alimmassa asennossa. Ajoasento optimoidaan säätämällä satulan ja tangon korkeus sekä etäisyys.

Hiilikuitu maastopyörä on kevyt ja jäykkä, mikä parantaa ajon tehokkuutta ja suorituskykyä.

MTB pyörä ja maastopyörä ovat sama asia; molemmat on suunniteltu maastoajoa varten leveillä renkailla ja kestävällä rungolla.

Vertailu auttaa selvittämään eri mallien ominaisuudet, hinnat ja arvostelut, mikä helpottaa oikean pyörän valintaa.

Paras pyörä talvipyöräilyyn on maastopyörä tai läskipyörä, joissa on leveät renkaat ja hyvä pito lumisilla ja jäisillä alustoilla.

Tärkeimpiä varusteita ovat lämpimät ja vedenpitävät vaatteet, hyvät ajovalot, nastarenkaat ja kypärä.

Runkokoko valitaan ajajan pituuden ja jalan sisämittauksen mukaan käyttäen valmistajien kokotaulukoita.

Hyvä naisten maastopyörä on suunniteltu naisten anatomialle sopivaksi ja tarjoaa mukavan ja tehokkaan ajoasennon. Esimerkkejä ovat Liv Tempt ja Trek Roscoe.

Hyvän maastopyörän hinta vaihtelee 1000-5000 euron välillä riippuen materiaalista ja osien laadusta.

Paras polkupyörä riippuu käyttötarkoituksesta, mutta suosittuja merkkejä ovat  Cube,Trek, Specialized ja Giant.

Täysjoustopyörässä on jousitus sekä edessä että takana, mikä parantaa mukavuutta ja hallintaa epätasaisessa maastossa. Jäykkäperäisessä on jousitus vain edessä.