Liikunta ja treenivälineet

Kattavat arvostelut ja vertailut

Padel buumi huumaa suomalaiset – viisi vinkkiä miten parannat peliäsi

Viimeksi päivitetty 8.8.2023

Jaa artikkeli somessa

Trendilaji padel valloittaa nyt suomea. Vaikka et itse olisi vielä itse tarttunut mailaan, tiedät varmaan jo jonkun, joka on hurahtanut lajiin.

Tenniksen ja squashin kaltaisella sosiaalisella lajilla on matala aloituskynnys. Lasiseinäisiä pelikenttiä on ilmestynyt Suomeenkin kuin sieniä sateella. Padel kentän mitat ovat 10 m x  20 m ja se on ympäröity 3m korkealla lasi- ja metalliverkkoseinällä. Tenniskentän tapaan se on jaettu kahteen osaan verkon avulla. Padel on siitä helppo laji aloittelijalle, että lasiseiniä saa käyttää hyväksi, eivätkä pallot pääse karkaamaan kauaksi kuten tenniksessä.

Padelia pelataan aina nelinpelinä, mutta sen harjoitteluun riittää yksikin treenikaveri. Jokaiselta kentältä löytyy vuokramailat ja -pallot. Jalkaan kannattaa sujauttaa lenkkarit tai sisäpelikengät. Parasta padelissa on se, ettet tarvitse mitään mailapelikokemusta saadaksesi peliin jatkuvuutta. Ihan aloittelijatkin saavat aikaiseksi mukavia palloralleja ja sopivasti haastetta. Pelistä saa luotua sen tasoisen, kun kilpakumppanit haluavat ja kilpatasolla se vaatiikin kunnon fyysistä kuntoa ja pallonhallintaa.

Padel säännöt – mistä lähteä liikkeelle

Jos lähdet hakemaan padelin pelisääntökirjaa niin siitä voi varmasti tehdä niin yksityiskohtaisen ja pitkän opuksen että sen lukemiseen menisi ikä ja terveys. Ja mielenkiinto peliä kohtaan loppuisi heti alkutekijöihin. Yritän tähän nyt tiivistää peli idean selkokielellä.

Peli lähtee syötöstä ja nelinpelissä sitä pelataan ristiin vastustajan ruutuun. Syöttö lähtee syöttöviivan takaa pompauttamalla pallo maahan (syöttö ei saa lähteä suoraan ilmasta kuten tenniksessä) ja lyömällä sitä mailalla alakautta kohti vastustajan ruutua. Maila ei saa nousta vyötärönkorkeuden yläpuolelle.

Syötöstä pallon tulee osua vastustajan ruutuun. Tämän jälkeen se saa osua lasiseinään, mutta ei verkkoon. Jos pallo osuus syötöstä verkkoon, mutta syöttö on muuten oikein, saa aloittaja syöttää uudestaan.

Entä sitten mistä tietää kummalta puolelta syöttö pitää aloittaa, vasemmalta vai oikealta. Kun on sinun ja parisi vuoro aloittaa niin aloitus lähtee oikeasta reunasta, kun rintamasuunta on verkkoon päin. Seuraava syöttö lähtee vasemmalta reunasta ja sitä seuraava taas oikeasta jne. Kun peli päättyy, syöttövuoro siirtyy vastustajalle.

Muista aina, että kun vastaat syöttöön, niin odota että se on pompannut eka ruutuun. Syöttöä ei saa palauttaa suoraan ilmasta, mutta syötönpalautuksen saa. Ja ruutuun pomppaamisen jälkeen lähes kaikki on sallittua ja alueena koko pelikenttä. Löitpä pallon takaisin pompun kautta, pompun jälkeen oman lasiseinän kautta tai vaikka suoraan ilmasta oman lasiseinän kautta, kaikki on sallittua paitsi verkon kautta palauttaminen.

Mihinkä sitten palloralli päättyy. Pallorallin aikana pallo saa pompata omaan kenttäpuoliskoon vain kerran. Ralli päättyy, jos pallo osuu omaan kenttäpuoliskoon kaksi kertaa, lyöt pallon verkkoon, kentältä ulos, tai ilman pomppua suoraan vastustajan lasiseinään. Tällöin vastustaja saa pisteen.

Padel ei ole takakentän peli, vaan siinä tarvitaan hyvää taktista pelisilmää. Peliparista toisen kannattaa asettua etualalle ja toisen taka-alalle ja hyvä tulos saadaan, kun pelaajat peittävät avoimet pelipaikat aktiivisesti.

Padel on herrasmieslaji. Pelattaessa pisteitä, syöttöjen ja pallojen oikeellisuudesta päättää aina vastustaja.

Ottelu pelataan aina paras kolmesta erästä periaatteella aina kuuteen peliin asti.

Pelin pistelasku

15, 30, 40 ja peli. Tasatilanteessa 40–40 tarvitaan kaksi perättäistä pistettä pelin voittamiseksi.

Pelin ollessa 6-6, erävoitto ratkaistaan pelaamassa tie-break, joka pelataan 7 pisteeseen, kahden pisteen erolla.

Padel maila – millaisen mailan valitsen

Padelissä käytetään kolmea eri muotoista mailaa: pyöreä, kyynel ja timantti

Pyöreä

Tämä on sopiva maila aloittelijalle. Sen etuna on laajennettu osumakohta keskellä mailaa, jolloin palloon osuminen on helpompaa

Kyynel

Hyvä maila keskitason pelaajalle, jossa yhdistyy voima ja kontrolli. Toimii hyvin puolustus- ja hyökkäyspelissä tasapainoisuutensa ansiosta.

Timantti

Tämä on kovan tason pelaajille. Maila on kärkipainoinen ja tarjoaa paljon voimaa lyöntiin. Tämä tekee siitä myös haastavamman käsitellä

Mailojen painot vaihtelevat ja naisten maila on yleensä 10 g kevyempi kuin miesten maila. Mailojen painot vaihtelevat 350–380 g välillä ja juniorien mailat ovat noin 300 g. Mailan ydin on vaahtomuovia ja sen koostumus muuttaa mailan toimintaa. Kovemmalla vaahtomuovilla saadaan lisää voimaa ja pehmeämmällä parempaa tuntumaa palloon.

Padel pallo – miten padel pallo eroaa tennispallosta

Padel pallot ja tennispallot ovat ulkoisesti hyvin samannäköisiä, mutta suurin ero niissä on pallon sisäinen paine. Padel pallon paine on 0.76 bar kun tennispallon on 0,96 bar. Tämän takia padel pallo saattaa myös olla muutaman millimetrin pienempi kuin tennispallo. Uudet tennispallot ovat näin ollen liian kimmoisia padelin pelaamiseen. Padelottelua pelattaessa käytössä on yleensä kolme palloa ja ne kannattaa ottaa samasta tuubista, että ne olisivat tasalaatuisia.

Millainen on hyvä padel kenkä?

Aloittelijat voivat pelata padelia ihan tavallisissa sisäpelikengissäkin, mutta jos haet kunnon kenkää niin panosta joko oikeisiin padelkenkiin tai tenniskenkiin.

Hyvässä padel kengässä on taipuisa pohja ja sahalaitakuvio edistää pitoa kentän pinnassa. Kuvion ei tarvitse olla erityisen syvä.

Viisi parasta vinkkiä aloittelijalle:

  1. Ammattilaisten sanoin pyri aina verkolle. Sieltä ne pisteet voitetaan.
  2. Harjoittele mailan sijoitusta lyöntihetkellä. Paras osumakohta on hieman kehon etupuolella. Se ei saa olla liian edessä eikä liian takana.
  3. Muista päästää pallo lasiin! Padel kentän takana ja sivussa on lasiseinä, jota voit käyttää hyödyksi. Tämä unohtuu liian usein aloittelijoilta.
  4. Sijoitus oikein syötön vastaanotossa – Seiso noin metri syöttöviivan takana niin sinulla on tilaa reagoida
  5. Kaikki lyönnit eivät aina tapahdu verkolta. Paras paikka pelata on noin metrin päässä takalasista ja sivulasista. Tästä ehdit lähteä vikkelästi liikkeelle joka suuntaan